Wednesday, June 1, 2011

MEMBAIKI CLOTH DIAPER

~ cloth diaper mending.


Selain daripada menerima tempahan custom cloth diaper, aku juga menawarkan perkhidmatan membaik-pulih. Insyaallah, apa-apa sahaja kerosakan boleh dibaiki. Tapi syaratnya, aku kena tengok dulu keadaan cloth diaper tu. Sometimes, customer ni not always right. Nak hantar benda elok untuk dibaiki. Hehe..apa kes..

Jadi, janganlah tanya awal-awal berapa kos mending termasuk pos. Serius aku pun tak reti nak bagi harga. Pertamanya sebab tak pasti adakah boleh dibaiki kerosakan pada cloth diaper tu. Keduanya, aku tak pasti susah ke senang nak baikinya? Ketiga, aku tak tau berapa berat semua benda yang nak dibaiki tu selepas siap kerja. Cukup le tu.

Aku pernah kena 'paksa' untuk beritahu berapa kos baiki tu. Bila aku bagi roughly harga kos material terlibat termasuk upah, terus senyap orang yang tanya tu. Ada yang baik hati dan berlapang dada, terus hantar cloth diaper diorang. Tak kisah la berapa charge, janji baik semula barang tu. Haa..itu antara cunstomer yang always right dan aku suka layan karenah mereka ni :)

Antara mereka yang terawal menggunakan khidmat membaik pulih cloth diaper yang aku tawarkan ialah Kak Oren, Kak Siti Zufina, Kaklong Nuzula, Hanz Jamaludin, Jaja Gary, Kak Iza Maria (Crazy Mommy owner), Mummycare Liza, Zareen, em..ramai lg yg. Thanks for the biz! And more to come. Semua bag yg ada CD untuk dibaiki dah beratur kat satu ruang misteri di rumah ni..hehe..

Ganti snap button pada CD Rumpaarooz. Nampak beza kan? ^^


 Ada yg minta buang snap buttons pada insert, ganti snap button hilang pada baju anak dan CD.


Ni kes terpencil. Membetulkan 'kebesaran' soaker supaya elok terletak pada CD shell.


 Ni semua kes ganti elastik dan ada yg diganti velcro.


 Tukar velcro kepada snap button, soaker pulak dibalut dengan flannel untuk 'lay-in'.


 Ganti velcro kepada snap button, tukar tshirt kepada cloth wipe, dan perca kain kepada pantyliners.


 Tukar elastik dan velcro kepada snap button.


 Babyland CD ada ruffles! Aku punya keje..hahaha..
Perasan tak ada button kat pinggang CD? Tuan punya minta tambah supaya Babyland jadi ala AI2 ^^


Tampal suedecloth di atas microfibre insert supaya boleh dipakai as 'lay-in' soaker. Tuan punya minta ditambahkan button supaya boleh snap pada CD modified AI2 (contoh CD Babyland purple di atas).


Tukar elastik dan mending button pada seluar.


Semua tukar elastik.


Special kes. Customer provide material: sandwich PUL untuk dijadikan swimming pants dan waterproof layer pada AIO panty, fleece untuk dibalut pada microfibre insert. 
Insert itu semua di-'contour'-kan sedikit, dan kerja menampal fleece pada 3-4 lapis insert mf adalah sangat susah. Mesin semput, jarum patah dan bengkok. No more doing this. Hehe..bahaya sungguh..


 Insert asal untuk dibaiki adalah yang kehitaman tu. Tapi sebab banyak sangat area yang infected by mold, aku tak berani nak 'tampal' kain baru supaya cantik. Risau pulak kang mold tu 'makan' kain yang baru pulak.
So, tanya customer, dia agreed untuk bikin baru saja. Bukan mahal sangat pun..hehe!




Tiga keping gambar di atas adalah insert bamboo yang reput di bahagian tertentu. Apa aku buat ialah, satu aku potong dan buang bahagian yang 'terpisah' tu, lalu ku jahit semula. Lagi satu yang berlubang di badan insert tu, kubalut dengan bamboo velour pink. 


Ni semua tukar velcro kepada snap button.


4 comments:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

wahhh bravo lynnn

maju ke hadapan. kira cam tambah line of service la ni hehehe

Lynn Nasir said...

tengkiyu rose ^^

dah lama buat ni, seiring ngan biz buat CD last year. baru teringat nk publish kat blog..pelupa la..hihi!

Lyana@Mely said...

salam kak lynn...bagusnye ade service camni...nanti leh hantar pasang snap button..hehehe

*snappi rupanya nama bendalah tu.hikhikhik..thanks kak...

oren said...

ehehehe....

akak plak jenis suka nak bayar cepat..takmo berhutang..sbb takut nnti bila benda siap, takleh nk byr plak..hikhikhik..sorilah kalo lynn rasa akak sgt mendesak..

btw, mmg puas hati your kerja mending nih..some of my L**CD mcm dah loose getahnya..hahahaha..