Tuesday, October 19, 2010

INILAH LAMPIN JENIS PREFOLD

Mungkin ada kawan-kawan yang belum pernah melihat lampin kain jenis prefold. Last month aku ada beli, dah banyak kali pakai. Alhamdulillah. Tak pernah mengecewakan. Tapi yang tak syok ialah kepanjangannya. Aku beli saiz premium untuk Auni. Since Auni is a toddler, jadi aku beli saiz yang paling besar dan tebal. Tapi, rupa-rupanya saiz premium tu panjang gilax. Hehe..mula-mula tu aku lipat la hujungnya dalam sejengkal gitu. Tapi Auni kata 'sakit peyut'. Mungkin sebab tebal sangat dan menekan perut dia.Jadi, aku pun got creative dan mengorbankan prefold tu:

Mula-mula, ambil ukuran yang dikehendaki. Aku ambil ukuran insert biasa yang ada tu, tapi lebihkan sikit untuk dijahit tepi nanti.


 37cm panjang.


 Bayangkanlah lipatan macam kat atas tu tapi kat perut Auni, kan ke tebal gilax..hehe!


Masa nak mula menggunting ni, ketor la jugak tangan teman..sayang woo..baru sekali pakai :(
Demi keselesaan anakandaku Auni..


Bila dah digunting, barulah kutahu tahu dengan real-nya berapa lapis dan nipisnya prefold ni sebenarnya.
Boleh kot buat guna lampin putih biasa tu, lapis-lapiskan dan jahit tepi sekaligus. Will try that later :)


 Hasil guntingan penuh kesedihan..


 Selepas dijahit tepi dengan bergayanya ^^


 Pandangan dari atas. Yang panjang tu untuk Auni, yang pendek tu untuk Muaz.



12 comments:

MarDiah said...

yang lebih tu lyn buat padding utk angkat periuk jek..

Lynn Nasir said...

mardiah,

hehe..tak sanggup ^^

UmmuFarhan said...

salam,

macam2 jenis lampin anak Lynn. tak pernah saya dengar lampin jenis ini :)

Lynn Nasir said...

ummufarhan,

w'salam..hehe, tu la. bila sekali dah terjebak dgn dunia cloth diapering ni, jd mcm saya la kot. tp saya ni jenis terkawal lg..ada mummy yg habiskan duit ribuan ringgit (1 lampin rm 100++) utk anak. :)

UmmuFarhan said...

wow... huhu tak mampu eden rege mahal2..apapun best la mommy yg pandai menjahit ni :). All da best!!

Kaklong Nuzula said...

Salam lynn. Prefold ni lynn beli kat mana? Rasanya ada jumpa dekat babyznmom je.. Taktau la kot ada kat online store lain.. Then, pakai dgn diaper cover ke?

Ingat kalau ada baby lain nanti nak try gak prefold, pakai ngan snappy.. (ada je snappy brand pureen rasanya yg jual dekat supermarket)..

Saya pun ada gak terfikir nak gunting kain lampin putih biasa tu, jadikan beberapa lapis n jahit tepi.. Ok kot ek? Nak try pakai dgn shell grobaby.

Aritu dah pernah try lampin ni lipat2 buat soaker (ganti insert) buh dlm pcoket cd, just nice la.. Tak tebal pun. Lagi tebal 2 insert. Serapan pun ok.. Alkisah kehabisan insert masa tu.. huhu..

p/s: Inilah kita ibu2 yg dah terjebak dgn cloth diapering..

Anic said...

very creative.. :)

Lynn Nasir said...

ummufarhan,

hehe..mmg best kalau pandai menjahit. tp saya masih belum mahir lg..pelan2 kayuh :)

jika mampu berbelanja mcm tu apa salahnya kan? ada duit semua jadi :) lagipun lampin mcm ni tahan lama. balik modal nanti ^^

Lynn Nasir said...

kaklong nuzula,

beli kat tiny tapir sekali ngan thirsties duo wrap. skang ni saya pakai ngan fleece cover yg saya jahit sendiri. sama performance ngan PUL cover. mmg tak bocor :)

Lynn Nasir said...

Anic,

thank you.. :)))

Yati said...

Teringat dulu, masa Amirul baby, Yati cuma pakaikan kain lampin biasa dan lapik Nappy Liners (yang macam kertas minyak rupanya, tapi teksturnya lembut). Skrang ni, macam-macam jenis cloth diapers ada. Cuma terpulang kita je nak pakai mana senang dan jimat kan...

Lynn Nasir said...

yati,

betul tu yati,terpulang kpd kita juga utk berjimat :)