Thursday, October 21, 2010

FATTYCAKES CLOTH DIAPER

Bulan lepas, aku beranikan diri mengorder satu pattern cloth diaper yang agak pioneer dan popular la di kalangan penjahit lampin kain kat US sana. Nama patternnya ialah Fattycakes.

Jenis side snapping. USD6 satu pattern. Bersusah-payah aku masuk forum (Diaper Sewing Divas) baca banyak entri dan akhirnya menetapkan pendirian untuk beli pattern tu. Sapa yang nak tu pi la cari sendiri ye. Google sedia membantu. Hehe..jangan nak tanya-tanya aku, sebab aku tak tanya kat sesapa pun. Usaha sendiri. Cukup kan maklumat yang aku bagi? Sombong? Kedekut ilmu? Bukan..aku nak kengkawan sekalian usaha dulu sebelum decide nak tanya aje kat orang. Okeh? Kalau nak aku jahitkan, boleh. Hantar kain, then aku jahitkan :)

Test jahit kat fleece, untuk buat fleece diaper cover. Auni jadi model:





Test letak soaker prefold dan hemp insert as booster. Night time diapering memang tebal macam ni untuk anak-anakku yang heavy wetter.


Saje je test tanpa insert macam ni. Lagipun fleece cover ni belum dibasuh lagi.
Takut kegatalan pulak kalau Auni pakai tak berlapik..hehe!


Side snapping, cutting pinggang depan kat bawah pusat. Cara betul untuk sizing lampin anak.


Untuk saiz medium ni, memang snug fitting dan takde gaping (ternganga) pun kat kaki tu.

Overall, memang puas hati la beli pattern ni. Nak jahit pun senang, nak-nak pulak kalau buat fleece cover aje. Aku beranikan diri pakai selimut fleece tebal yang banyak jual kat Kamdar tu. Selalunya orang akan pakai Malden Mills atau any anti-pills fleece. Tapi yang senang nak cari ialah jenis selimut je kat Malaysia ni. So, try aje la.  Tak mau beli yang online dulu, nak cuba-cuba aje kan. Kalau tak mau cepat 'berbulu' (pilling), basuh pakai tangan je. Celup-celup dan rendam dalam air sabun, bilas, dah siap. Takyah berus nanti rosak.

Aku dah banyak kali test pakai fleece ni untuk dua-dua anak aku. Walaupun murahan aje, tapi memang marvelous la as night time diapering. Tak pernah bocor lagi. Ingat ni, anak-anak aii memang heavy wetter! Sejak entri ni ditulis, aku dah buat another 4 fleece cover. Hehehe..sudah jatuh cinta :D

p/s: ada sesapa nak cuba? ^^


10 comments:

Kaklong Nuzula said...

Salam. Nampaknya lynn semakin serious dlm bidang ni.. hehe.. Kagum dgn usaha gigih lynn.. Insya-Allah, usaha yg tak mengenal erti putus asa akan mendapat hasil yg membanggakan :)

Yati said...

Wah, jenis ni nampak kemas ye, Lynn. Sungguh berusaha Lynn skrang. Usaha tangga kejayaan. Chaiyok, Lynn! ^_^

Lynn Nasir said...

nuzula,

w'salam..mmg serius sbb minat :) rasanya nk buat something yg satisfying. sbb saya tak kerja mkn gaji, jd saya gunakan semuanya kemahiran dan tenaga saya utk buat sesuatu yg saya minat dari rumah. berniaga tu channelnya..tp menjahit lain pulak ceritanya :)

sementara ada anak2 yg masih berlampin ni la saya nk test produk mcm ni kan?

Lynn Nasir said...

yati,

hehe..tima kasih :)

demi anak2 dan kepuasan sendiri juga tu..lebih baik begini daripada mengumpat jiran di tepi tembok, ye tak? :)))

Mama Sohayl said...

Eiman pun dah melangkah ke alam heavy wetter dah..Memalam tukar CD sekali time pukul 3 pagi, dan sekali lagi sebelum pi babysitter. Benda akak buat ni Auni sekali pakai terus dari malam sampai pagi ye kak? Kalau bleh nk cuba tapi sebenarnya masih tak paham2 jugak istilah2 dia. Maknyanya, CD yg akk beli ni, still kena letak insert bebanyak lapis laa ek utk elak bocor?

Kalau tanak beli insert yg jual, tapi guna towel, potong ikut saiz insert dan anto kedai jahit tepi..pastu memalam masuk tambah kat CD yang sedia ada 2 insert, bleh jugak ke?

Eiman ade selai CD yang jenis ketip dari depan macam yang merah kat atas tu. Tapi bila guna rasa susah nk ketip daripada yang ketip dari tepi mcm bbland, coola & seangkatan dengannya..Akak suka yg ketip depan eh?

Lynn Nasir said...

zareen,

akak jwb dlm bentuk entri la ye? ^^

Kaklong Nuzula said...

Menarik jugak fleece cd jenis side snapping mcm ni ye.. tak penah lg cuba yg side snapping.. dia punya cutting pun nampak kemas je.. warna merah lak tu.. geram plak tgk :)

Lynn Nasir said...

nuzula,

mmg menarik, try la sekeping nuzula :)

sueann said...

cantekla CD akak ni..pastu sesuwai utk baby kecik huhuhu...anak2 sy comel lote belaka..pakai coolababy tu asik melurut huhu pastu sbb dia lasak..asik bocor jer huhuhu..pinggang kecik sey..paha pon kecik...huhuhu..kalo CD camni akak jual baper sekeping?

Lynn Nasir said...

sueann,

terima kasih..sue kena email akak ye utk further infos :)