Monday, April 5, 2010

MENSTRUAL PAD

Menstrual pad = pad datang bulan? Hanya untuk wanita. Ada ke lelaki yang pakai ni? Hoho..sapa lelaki pakai ni sila angkat tangan! :p

Semua orang pompuan pernah dengar tentang menstrual pad. Kat pasaran ada pelbagai bentuk dan jenis dan brand dan berherba atau bergel bagai untuk 'ditampal' pada setiap bulan. Rasanya aku dah cuba hampir semuanya kecuali tampon. Suka gak yang berherba tu sebab wangi. Menci yg bergel sebab payah nak cuci, selalu aku kena picit2 bagi keluar itu gel. Payah! Paling simple brand Kotex dengan bungkusan biru atau Sanita. Sempoi! Zaman remaja dulu pakai Johnson-johnson dan Mami Poko..eh, tu lampin baby. Hehe! Masa dalam pantang pakai Pureen.

Sekarang sudah tak jahil dan memilih untuk memakai CLOTH menstrual pad. Buat sendiri, belum cuba yang beli punya. Sebab kalau ikut ukuran standard yang di pasaran, aku rasa tak muat. Haha..bukanlah apa, aku ni jenis heavy flow (dah la anak-anak heavy wetter..hehe!). Kena pakai yang tebal dan panjang, terutamanya masa tidur. Jadi, buat sendiri la. Takpun aku pakai je lampin putih untuk baby tu. Panjang dan tebal, tak mungkin tercicir. Tak dapat aku bayangkan..NO, THE POINT IS I'M USING CLOTH! No more buying the plastic embedded one. Start dari last year lg..dah lama gila aku tak singgah kat rak jual disposable pad..tak rindu pun. Omputih kata, no turning back. Najis anak kat CD pun rela je aku cuci nape plak aku tak rela cuci darah kotor sendiri kan? Sama je macam masa pakai pad pakai-buang dulu, aku cuci gak. Kadang-kadang sampai pakai peluntur, sbb tak mau kasi setan jilat itu 'penampal'. Mana aku dengar entah, zaman sekolah dulu la..senior menakutkan kami macam tu. Jika nak tau lebih lanjut tentang "kenapa perlu bertukar kepada cloth menstrual pad", sila google sendiri. Sebab teramatlah banyak artikel tentang ni. Nak 1000 daya, tak nak 1000 dalih. Paham? Hoho!

Anyway, aku tengah buat prototype (ewah!). Nanti dah siap, aku publish. Dah ada yang tanye untuk jadi re-seller. Aku no problem, okay je. Kalau mampu aku buat banyak, aku akan buat. Suami pun dah nak dekat cuti ni. So aku akan ada masa untuk menjahit. Jika ada kengkawan yang nak pre-order, aku bagi "harga kawan-kawan". Email aku untuk sebarang pertanyaan (solehah_insyaallah@yahoo.com.my). Nak customize pun boleh - panjang macam mana, nak tebal macam mana..gitu la. Ala..kita start la hidup se-sempoi yang boleh, sanggup ke nak buang pad lebih kurang 10,000 keping selama ber-period ni? Huish..tak rela aii..

p/s: Buat permulaan, bacalah dari wikipedia tentang cloth menstrual pad ni yek..

22 comments:

diLa said...

waahh!!makin maju lynn..chaiyok lynn chaiyok!!!

Siti said...

wah...menarik gak ni..leh cuba nanti ni..

hajarus said...

menarik niii....

Lynn Nasir said...

Dila,
chaiyok! chaiyok!! :)


Siti,
utk siti, semuanya boley :p


Hajar,
sangat menarik :)

ila-ali said...

cloth menstrual pad? first time dengar ni!

helomynameisjaye said...

i like this puan nuron!nanti nk tempah satu.hehehe

Lynn Nasir said...

ila,
laa..yeke? nasib la lynn buat entry pasal ni kan? hoho!



jay,
no prob! u buy 1 i kiss u once..haha! okeh tak? :p

Ainil Hawa said...

oh dlu mase form 4. kwn saya ade cipta cloth pad gak :)..innovative one with creative design and shape. hehe
cloth pad bgs compared to pad pakai buang sbb reduce kan potential dpt cancerous disease dkt reproduction organ kite as they bleach the pad pulps dengan chemicals utk jdkan pulp tu puteh bersih :)

cloth pads are the best compared to biopads sbb biopads (with herbs) mahal.. good job akak :)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

bagus2..keep up ur good work bebs

pernah gak tgk blog2 kaumi ibu yg jahit sendiri..

nanti dah terbuka ati nak pakai kita email lyn ye...wekekke

skang ngah pakaikan anak CD..mane la tahu kang terbuka ati nak guna utk diri sendiri lak..:-)

MarDiah said...

ada. sorang kawan llki masa kat u dulu. dia citer pakai menstrual pad psl dank serap nanah kat bisul dia psl xnak menitik masa solat... dengar dia cerita nak tergelak pun ada.... dulu kite suka kwn dgn boy masa kat sekolah. kwn nie dr sekolah bawa ke u jumpa lagi... haha...

Mama Sohayl said...

Kak Lynn,
Zareen nk order!!
Nak jugak2..
=)

Sari said...

kwn ksari ader bgtau psl herbal punya pad tapi xprnah cuba lagik..anyway xsabor nk tggu prototaip lynn tu..

Lynn Nasir said...

rose,
thanks beri galakan..woot-woot! :) ! sambil doa "semoga cepat terbuka pintu hati rose..", :p


mardiah,
oo..tepek nanah, ingatkan period gak mamat tu..


zareen,
i love u sooo much for that :p order la eks..huhu!


k.sari,
lynn tatau apa baiknya pakai yg herba kecuali mmg tak busuk la..haha! tgh buat ni kak..pilih kain, gunting sana-sini..gaduh ngan anak2..hoho!

Mama Sohayl said...

Kak Lynn, Zareen dah email..
Pecah kaca pecah gelas,
Sudah baca harap balas..

Sekian, makasih..

Yati said...

Bagus la Lynn ni, buat sendiri cloth pad.
Yati kenal cloth pad ni sejak sekolah rendah lagi. Ada kakak ni, dari family kurang mampu, dia modify tuala good morning tu, jadi pad. Tak perlu keluar belanja.

Lynn Nasir said...

zareen,
guna kaca buat gelas,
sudah baca dan sudah dibalas!
(^o^)//


yati,
emm..lambat sgt mula, kalu dr zaman skolah dulu pakai ni kan bagus..jimat duit mak..

Mama Sohayl said...

Kakkkkkk wangi...
Panty liner laaa....
Kita taulaa panty tu suar dalam.
Kita nak panty liner..
Tapi kita short form kan jadik panty je..buleh??Hahaha..

p/s : My Ymail suxx!! Dem..

Lynn Nasir said...

zareen,
muahahaha! jgn le mare :p mana la tau nak gak panty buatan akak..huhu! ymail akak ok je..ada spam email kot? kalau zareen nak yg package tu, akak start potong kain malam ni la yek? hehe..!

jejaka anggun said...

dulu masa kecik JA n adik2 pakai kakak punyer pastuh cube kencing. mmg x tiris. hahahaha.

Lynn Nasir said...

JA,

lol! (^o^)// ~ so funny!!

Lebah said...

puan lynn...saya nak jugak!
hehe...mencegah lebih baik dari merawat [erk! tetiba]

Lynn Nasir said...

Lebah,

nak gak? bagus..email la nnti yer :)
nak cegah apa nya ni? :p