Friday, October 22, 2010

DIY CLOTH DIAPERS - RITA'S RUMP POCKET

Lanjutan daripada entry ini, aku ingin menerangkan dgn lebih detail berserta gambarnya (sorry belum re-sized lg, so amat beso gambarnya).

Badan lampin daripada cotton jenis flannel. Putih tu insert/soaker micro-cotton.


Bahagian dalam, corak checker kaler biru-purple. Sebenarnya, pattern Rita's Rump Pocket (RRP) ni reversible. Oleh kerana tiada closure (velcro atau snap button), maka sgt versatile dari segi corak (hari ni pakai pink, esok pakai checker) ataupun saiznya (boleh kecil-besarkan). Sila gunakan pin lampin atau snappi.


Close-up jahitan. Ni yg zig-zag. Ada yg straight :)


Insert


Ni contoh aku letak insert kat atas CD. Lipatan kat bawah tu utk tunjuk cara nak pendekkan bahagian depan pinggang. Ni utk baby yg kecik la.


Lepas dah lipat, naikkan ke atas mcm biasa..


Wing ('sayap') dilipat ke depan bahagian pinggang supaya kemas nnti nak pin.


Perbezaan saiz besar dan kecil. 

PERHATIAN!
RRP fitted ni tiada waterproof layer. Maknanya tiada PUL. Maknanya kena pakai diaper cover. Tahu tak apa tu diaper cover?

*********************************************************************************

Ini adalah bentuk diaper cover pattern RRP. Seperti mana fitted diapernya,  RRP adalah trim. Bahagian kangkang (crotch) tak lebar macam Babyland atau Coolababy. Selepas ini aku akan gunakan fleece sepenuhnya untuk buat diaper cover begini. Jika ada permintaan untuk gunakan PUL, aku cuba cari :)

Jadi, kepada kengkawan yg berminat nak beli jgn risau. 
Email me at: ummicreates@gmail.com

Sila baca artikel2 ni, semuanya ttg RRP. Harap tak luntur semangat nak ber-CD ye. Tak semestinye cloth diaper mesti nak pakai yg mahal2 utk permulaan..hehehe! Bleh je buat sendiri, atau beli murah dari aku..hoho!




p/s: Sebenarnya sgt byk artikel ttg RRP. Rajin2 la cari ye... 

THANKS YOU SO MUCH DEAR RITA FOR THIS WONDERFUL PATTERN!


17 comments:

diLa said...

aiseh, teraser acik bile n3 ni kua, huhu..klo nk try seketul dlu bole ekk? tp cmne kah tatacare nye? sila la emel: dila82@gmail.com (p/s:sesambil tu xmo ke folo blog buruk daku itew? :P)

Mila_ibu najihah said...

lynn...sy mbaca entry ini dgn laju,jd tak pasti yg ni perlu pakai diaper cover ke tak, plz tell. anyhow, sy nak book 1 kaler pink utk najha n 4 panduan/inspiration..ecehh..boleh dok?TQ + thanks so much 4 the tip utk chicky pox tu yaa.. :), arini mo pegi sensei.

Lynn Nasir said...

salam,

to dila -> nak yg mana satu? nnti sy emailkan details kay? thanks for supporting handmades by me (^o^)//

to mila -> kena pakai la syg oii, dh ku tulis di sinun ;p kaler pink ye, ok. bg la email or hp number. nnti leh lynn bg details.

kalau mau senang cucuk pin (laju & selamat, insyaallah..), cucuk dulu pin tu kat sabun mandi yg bentuk buku tu (bukan sabun cair tau). nnti senang je nk masukkan pin ke lampin.

diLa said...

lynn,

nk yg ade velcro tu bulih? hehehe..nnt email detail ekk..nk seketul je pn..& klo tetibe ku nk bubuh poket, cume gunting je yg fleece tu kn? huhu TQ :D (mekasih la sudi folo blog itew :P)

Lynn Nasir said...

salam dila,

boleh..apa salahnya, daku gumbira hahaha!

iyer, gunting saja..so bleh la ada satu lapisan stay-dry kat montot baby dila.

Mila_ibu najihah said...

salam,email sy majoritymama@gmail.com, lyn, nk minta d specializekn ada velcro buleh?najiha ni suka bguling2,takut nk men cucuk2 pin.TQ

Mila_ibu najihah said...

salam,email sy majoritymama@gmail.com, lyn, nk minta d specializekn ada velcro buleh?najiha ni suka bguling2,takut nk men cucuk2 pin.TQ

Lynn Nasir said...

salam mila,

wokeh, no prob!

diLa said...

salam lynn,
ku udah email..dh pos bgtau ekk.. & bile dh ber-xperimen ngn yg waterproof tu punyer plak jgn lupe hapdet :D

Lynn Nasir said...

salam dila,

sorry ye tak reply sms dila aritu. lupa la, anak2 lynn tak sihat. so..otak pun jammed kjap. ok, esok husband lynn tolong poskan. terima kasih banyak ye dila..

Mila_ibu najihah said...

lynn.. pinggang najihah dlm 18 inch (ukur time dia tgh tido tertiarap kat tilam. sy bank in duit tomorrow k.. TQ!

p/s: diaper cover da siap beli da, ada gambo moo moo, brand fiffy rasanya.

IbuAzroy said...

nak order 1 set ada lagi x?
ari tu dah email, tp xreply pun.
pastu nk tanya, kalau kena poo poo senang xnak cuci.
bleh email saya ina_lan82@yahoo.com.
thanks

Lynn Nasir said...

ina,

check your email please:) thanks!

Mama Sohayl said...

Wahhh..kelass..order masyukk akak ni..Congrats!!

Lynn Nasir said...

mana ada zareen..tu baru 3 org, mueheheh!

MarDiah said...

Sebenarnya dah lama berkenan kat cd homemade lyn nie.. tapi xde keberanian nak beli sbb koleksi ku sudah membukit... haha... nak cover jek boleh tak. tapi nak snap. sbb si kecik tu dah pandai bukak bila dia dah rasa basah...

Lynn Nasir said...

mardiah,

boleh, no problem. email kat saya ye sbb nak confirmkan order dan nak bg quotation.

bleh la nk tulis customize order mcm mana ^^

solehah_insyaallah@yahoo.com.my