Tuesday, December 29, 2009

STARBUNZ DIAPER COVER

Berbulan-bulan dulu dah membelinya. Tapi bulan 12 ni haa baru merasa pakai. Bleh plak kedai pos ke Sabah covers aku ni, proses pulang-memulang bagai..berjanggut la nunggu. Tapi takpe, aku sabar je. Ada hikmah tu nape jadi cenggitu (^o^)//

Review dari aku? Sangat la comelnye..luar biasa patternnya berbanding diaper cover lain di pasaran. Bermotifkan haiwan siap dgn telinga sepasang, hehehe! Mudah kering dan snug fitting. Salah satu sebab nape mahal maybe faktor sulaman. Material fleece mendominasi utk stay-dry feeling, termasuk di getah keliling kaki. Walopun takde setting utk ketinggian pinggang, tapi ada 3 set snap buttons utk keliling pinggang. Cover ni mahal kalo takde discount. Plak tu datang dari pelbagai saiz. Kena la beli beberapa covers sehingga anak dah tak berlampin. Emm..penciptanya buat saiz yg kecil sket dari ukuran biasa lampin. Contohnye kalu anak kita tgh pakai lampin saiz medium, kenalah tempah cover Starbunz saiz large. Skang ni aku beli dua (RM60 each) saiz XL dan L. Auni = XL, Muaz = L. Miss Li dari Tiny Tapir sangat bermurah hati semasa menguruskan kesilapan penghantaran aritu, aku dapat diaper ointment (RM60 each) secara percuma (^o^)~ thanks Li!!








Diaper ointment yg aku dapat percuma tu plak..memang best! Tak mcm krim rashes yg dapat kat klinik (sapu guna jari kan?), yg ni jenis 'stick'. Takyah nak cuci tangan sebelum-selepas guna. Convenient sangat la kalo tgh outing. Takyah cari sinki. Sapuan ni bukan dari petroleum, dan mesra lampin kain juga lampin pakai buang. Bagi ibu-ibu yg nak try, jgn risau..takde stain pun kat CD nnti. Bau natural, tak wangi, tak busuk.



Perasan tak ayat "Share the love - not the stick. This one belongs to:   "


Haa..apa lagi, moh beli Magic Stick!! Hahaha..

UPDATE 26/7/2010
-Baru je bagi review kat Tiny Tapir pasal diaper cover Starbunz ni. Kiranya dah pakai lebih 6 bulan la kan..kesimpulannya memang tak menyesal beli :) Untuk kegunaan siang/harian memang okay. Tapi aku jadikan cover ni sebagai night time diaper. Disebabkan anak-anak aku heavy wetter (suka sangat menyusu masa tidur), maka diaper cover ini dipakai bersama 3 keping insert sekaligus. Hemp-microfiber-microfiber. Hemp menyentuh punggung. Kalau tukar lampin pukul 11pm tu, kiranya boleh tahan hingga pukul 10am esoknya la. Tak bocor, walaupun habis lencun seluruh inserts masa nak mandi tu. Hehe..

12 comments:

mama danial and eva said...

comel comel...

Lynn Nasir said...

dah kuar ke printed grobaby tu? hehe..excited nak tau review from you :)

a kl citizen said...

assalammualaikum lynn

dah bertahun tak ada anak kecik ni, tak berapa nak appreciate diaper cover ni.

juz nak tau je, dalam diaper cover tu, kena pakai lampin ke?

hehe, nak tanya pun malu... macam blur la sangat.

maslinamansor said...

comelnyer...

Lynn Nasir said...

w'salam cikgu,

hehe, apa nk malu..ha'ah. kena pakai lampin kain la dlmnye. ni versi suar getah ikat dulu2 tu, tapi dh lain bentuknye supaya mudah nk pakaikan ke anak. lynn guna ni pakai ngan fitted diapers (lampin kain moden tanpa waterproof layer).

skang ni lampin kain putih dah berevolusi. lebih mudah dan canggih..hehhe!

Lynn Nasir said...

maslianamansor,

comel kan? hehe..

mama danial and eva said...

belum la...lama betul tunggu...but by the way, satu grobaby cover punya velcro dah loose...so may be ingat nak beli snaps la...

kaklong nuzula said...

Salam puan lynn, nak tanya lagi... Kalau pakai fitted CD kat dlm n diaper cover kat luar tak mcm tebal/ panas/ rimas ke??? Btw, mmg cumil sgt....

Lynn Nasir said...

puan doktor,

harap sabo ye menunggu..heheh! haa..i byk gak baca ttg grobaby yg velcronye cepat t'cabut. tp rasanya, ikut kekerapan penggunaan kot. bcuz, my CD yg ada snap button pun boleh tercabut! haha..kerap sgt pakainye..

Lynn Nasir said...

kaklong,

mm..tgk diaper cover starbunz mcm tebal kan? sbenarnye cover ni breathable. setakat ni takde ruam atau peluh kat dlm setiap kali change. takde reaksi mcm nk buka (tarik2 lampin or nangis) dr anak2. lgpun fitted bukannye bulky sgt. aritu test pakaikan ke anak2 saya (pakai hanya cover), ada ruang kosong mencukupi utk pakai satu fitted. sy suka pakaikan cover ni ngan lampin putih biasa tu (lipat memanjang. sbb mudah & cepat. skang ni mana dan je, capai, pakaikan. heheh..

Mila_ibu najihah said...

aiseh...nak tahu gak,,,yg stick tu utk aper? tuk ruam ke? maksud sy..kalau tak ruam pn kena pakai ke? btw, Diaper cover itu amat comel ok..

Lynn Nasir said...

mila,

rashes and protection. emm..no harm using it as needed, not to mention its all natural :)

comel dan kdg2 rasa syg nk pakaikan ke anak..hahaha!